”Äldrematpriset” till Åtvidaberg
Hagdahlsakademiens pris för ”Bra mat i äldrevården” har gått till Rosengården i Åtvidaberg.
”Näringsriktig
mat har stor betydelse för äldres hälsa och goda måltider är viktiga
för social kontakt”, säger Johnny Ludvigsson, akademiledamot och
initiativtagare till priset.
Snart vankas det julbord på Rosengården men först tårta för att fira Hagdahlspriset för ”bästa äldremat”.
Rosengården är ett demensboende med tio boende i tre avdelningar. De satsar på att laga all mat från grunden, vilket även Åtvidabergs kommun har gått med på. Det är därför som det doftar hemlagad mat från köket som får det att vattnas i munnen: raggmunk och fläsk, bruna bönor och korv, isterband med stuvad potatis, strömming och potatismos. Hemlagat mos, naturligtvis! Husmanskost som de boende känner igen. Standard mjölk, Bregott, vispgrädde – inga lightprodukter.
”Tack vare hemlagat näringsriktig mat förekommen sällan undernäring, vilket ju annars är vanligt bland äldre”, säger Ulla Dahlén som är föreståndare för Rosengården.
Köket är centralt på boendet och det innebär att de boende oftast sitter med i köket eller i matsalen och det finns möjligheter att hjälpa till med kökssysslorna. Menyn anslås på en tavla i matsalen. De boende får själva ta mat och dryck efter förmåga och någon personal sitter ofta med vi måltiden.
På Rosengården bakas kaffebröd vilket både smakar och doftar gott. De får uppleva dofter vid tillagningen som ökar aptiten och när det är födelsedag får de ”önskemat”.
”Både boende och anhöriga uppskattar hemlagad mat”, säger Ulla Dahlén.
I priskommittén sitter förutom Johnny Ludvigsson, Per-Arne Fall, överläkare i geriatrik, och
Barbro Konadsson, fd rektor vid Anders Ljungstedts gymnasium. Priskommitténs motivering:
"Rosengården får Hagdahls pris för Bra Mat i Äldrevården för förmågan att erbjuda måltider som de äldre uppskattar och mår bra av. Vardagens husmanskost tillagad på plats med dofter och delaktighet varvat med olika högtiders festmåltider ger de boende god aptit och måltidens glädje."
Hagdahlspriset är på 10 000 kronor som delas ut vid Hagdahlshögtiden 6 februari 2016 i Wallenbergssalen på Östergötlands museum och en representant från Rosengården bjuds dessutom på middag på Linköpings slott.
Inga Wallenquist
2015-11-14
- Press
- ”Äldrematpriset” till Åtvidaberg
-
Länets bästa äldremat 2025
2024-12-20
-
Årets Hagdahlskock 2024 är utsedd
2024-01-17
-
Länets bästa äldremat 2023
2023-12-06
-
Stora Hagdahlspriset 2023
2023-02-01
-
Årets Hagdahlskock 2023 är utsedd!
2023-01-26
-
Pressrelease: Bästa äldremat 2023
2023-01-17
-
Skolmåltidspriset till Skönbergaskolan 2023
2023-01-12
-
Pressmeddelande 28 november 2022
2022-11-25
-
Pressmeddelande 2 september 2022
2022-09-02
-
Hagdahlsakademiens Diplommottagare 2022 har utsetts
2022-08-22
-
Stora Hagdahlspriset 2022
2022-03-23
-
Årets Hagdahlskock 2022 är utsedd
2022-03-09
-
Bästa skolmåltidspriset 2022
2022-01-13
-
Stora Hagdahlspriset 2021 tilldelas Per Frankelius, docent vid Linköpings universitet
2021-09-20
-
Hagdahlsakademiens Diplommottagare 2021 har utsetts
2021-08-17
-
Här finns den bästa skolmaten i Östergötland
2020-05-24
-
Hagdahlsakademiens Diplommottagare 2020 har utsetts
2020-01-27
-
Årets Hagdahlskock 2020 är utsedd!
2020-01-09
-
Grattis Gröna Gårdens vårdboende i Linköping som har länets bästa äldremat!
2020-01-09
-
Grattis till Tornhagsskolan som har länets bästa skolmat!
2019-05-28
-
Hagdahlspriset 2019: Katarina Westlund
2019-01-26
-
Årets Hagdahlskock 2019: Jonas Alvin
2019-01-20
-
Diplom 2019: Jonny Ståhl
2019-01-18
-
Diplom 2019: Claes och Per Eke Göransson
2019-01-18
-
Skolmatspriset 2019: Åsbo skola i Boxholm
2018-07-26
-
Äldrematspriset 2019: Trumpetaregatan i Norrköping
2018-07-25
-
Media välkomnas till Hagdahlsdagen
2018-02-02
-
Stora Hagdahlspriset 2018 tilldelas Brunneby Musteri
2018-01-19
-
Hagdahls diplommottagare 2018 utsedda
2018-01-15
-
Andreas Nylén
2018-01-04
-
Hagdahlsakademien har utsett länets bästa skolmat och äldremat 2017.
2017-05-24
-
Vilken skola och vilket äldreboende har den bästa maten?
2017-03-01
-
Ronaldos Stenugnsbageri
2017-02-03
-
Sverker Peterson får Hagdahlsakademiens diplom 2017
2017-02-03
-
Orga kvarn får Hagdahlsakademiens diplom 2017
2017-02-02
-
Sverker Peterson
2017-01-31
-
Hagdahlsakademiens kock 2017
2017-01-23
-
Diplommottagare 2017
2016-12-12
-
Bra Mat i Äldrevården 2017
2016-12-12
-
Årets Hagdahlskockar - 2016
2016-01-25
-
2016-års Hagdahlspristagare
2016-01-19
-
”Äldrematpriset” till Åtvidaberg
2015-11-14
-
Dansäterskolan i Borensberg får skolmatpris
2015-11-12
-
Hagdahlspriset 2015 till Per Jensen
2015-01-21
-
Hagdahlspriset 2014 till Peter Borring
2014-01-19
-
Hagdahlspristagare 2014
2014-01-19
-
Hagdahlskocken 2014
2014-01-19
-
Diplomen på Östgötamatmässan
2013-10-13
-
Pressrelease för Hagdahlsakademiens diplommottagare 2013
2013-10-10
-
Årets Hagdahlspris 2013 och Årets Hagdahlkock 2013
2013-01-22
-
Skolmåltidspriset till Motala Norra Skola
2012-10-25
-
Hagdahlsakademiens diplommottagare 2012
2012-08-11
-
Barn har rätt att slippa övervikt
2012-03-13
-
Ytterligare en happening!
2012-01-31
-
2012-års Hagdahlspristagare
2012-01-31
-
2011-års diplom
2011-10-08
-
2011 års Hagdalspristagare
2011-02-01
-
2011 års Hagdalspristagare meddelas senare
2011-01-30
-
Ola Sigvardsson ny ledamot i akademien
2010-02-07
-
2010 års Hagdahlspristagare
2010-01-22
-
Pressinbjudan 6 februari 2010
2010-01-22
-
Hagdahlsakademiens diplom 2010
2010-01-22
-
2010 års Hagdahlskockar
2010-01-22
Hagdahlsakademiens pris för ”Bra mat i äldrevården” har gått till Rosengården i Åtvidaberg.
”Näringsriktig
mat har stor betydelse för äldres hälsa och goda måltider är viktiga
för social kontakt”, säger Johnny Ludvigsson, akademiledamot och
initiativtagare till priset.
Snart vankas det julbord på Rosengården men först tårta för att fira Hagdahlspriset för ”bästa äldremat”.
Rosengården är ett demensboende med tio boende i tre avdelningar. De satsar på att laga all mat från grunden, vilket även Åtvidabergs kommun har gått med på. Det är därför som det doftar hemlagad mat från köket som får det att vattnas i munnen: raggmunk och fläsk, bruna bönor och korv, isterband med stuvad potatis, strömming och potatismos. Hemlagat mos, naturligtvis! Husmanskost som de boende känner igen. Standard mjölk, Bregott, vispgrädde – inga lightprodukter.
”Tack vare hemlagat näringsriktig mat förekommen sällan undernäring, vilket ju annars är vanligt bland äldre”, säger Ulla Dahlén som är föreståndare för Rosengården.
Köket är centralt på boendet och det innebär att de boende oftast sitter med i köket eller i matsalen och det finns möjligheter att hjälpa till med kökssysslorna. Menyn anslås på en tavla i matsalen. De boende får själva ta mat och dryck efter förmåga och någon personal sitter ofta med vi måltiden.
På Rosengården bakas kaffebröd vilket både smakar och doftar gott. De får uppleva dofter vid tillagningen som ökar aptiten och när det är födelsedag får de ”önskemat”.
”Både boende och anhöriga uppskattar hemlagad mat”, säger Ulla Dahlén.
I priskommittén sitter förutom Johnny Ludvigsson, Per-Arne Fall, överläkare i geriatrik, och
Barbro Konadsson, fd rektor vid Anders Ljungstedts gymnasium. Priskommitténs motivering:
"Rosengården får Hagdahls pris för Bra Mat i Äldrevården för förmågan att erbjuda måltider som de äldre uppskattar och mår bra av. Vardagens husmanskost tillagad på plats med dofter och delaktighet varvat med olika högtiders festmåltider ger de boende god aptit och måltidens glädje."
Hagdahlspriset är på 10 000 kronor som delas ut vid Hagdahlshögtiden 6 februari 2016 i Wallenbergssalen på Östergötlands museum och en representant från Rosengården bjuds dessutom på middag på Linköpings slott.
Dansäterskolan i Borensberg får skolmatpris
”Dansäterskolan i Borensberg får Hagdahls pris för Skolbarns Matvanor på grund av medvetet och systematiskt arbete, i vilket även eleverna deltar. Resultatet har blivit uppskattad, god och varierad mat tillagad på skolan av råvaror med hög kvalité.”
Läs nästa