Årets Hagdahlskock 2025
Hagdahlsakademien har utsett Maria Psson Pettersson, restauranglärare på Dackeskolan i Mjölby och ordförande för Svenska Kockars förening, till årets Hagdahlskock.
Maria har arbetat som kock, kallskänka, restaurangchef och kökschef. De senaste åren har hon utbildat blivande kockar, både unga och lite äldre på Dackeskolan och Lernia.
Livet i köket är inte bara fysiskt krävande, det kräver också en hel del tålamod och kreativitet och det försöker jag förmedla när jag idag står framför en klass full av blivande kockar. Det är en härlig känsla att se ögonen tindra när de får smaka på en ny smakkombination eller när de lyckas med en svår teknik. Från den unga studenten som drömmer om att öppna en egen Michelinrestaurang till den mer erfarna som vill utvecklas i sin roll – alla har de något unikt att bidra med. Jag känner mig oerhört privilegierad att få inspirera och bli inspirerad av mina kollegor och elever varje dag, säger Maria Psson Pettersson.
Hon beskriver sig själv som en kreativ konstnärssjäl som hela tiden vill lära och utvecklas oavsett om det gäller att arbeta med choklad och chokladpraliner eller att experimentera fram den perfekta pizzadegen.
Skapandet är en nödvändighet för mitt välbefinnande, och mitt skapande tar sig många uttryck: matlagning, måleri, fotografering – gärna med naturen som inspiration, säger Maria.
Mat har alltid varit ett stort
intresse och Maria har haft många olika jobb inom
restaurangbranschen. I början av hennes karriär lärde hon sig
mycket av sina mentorer Lars “Pluto” Johannisson och Claes Göran
Österlund.
Maria Psson Pettersson har även drivit egen restaurang tillsammans med sin syster.
Jag förverkligade en dröm och det var som att kliva in i en helt ny värld. Den perioden var både den roligaste och mest utmanande tiden i livet.
När de svenska kocklandslagen representerar Sverige på den internationella tävlingsarenan finns Maria med i rollen som ordförande för Svenska Kockars Förening.
Jag är så glad och stolt över att få vara en del av ett så passionerat och engagerat gäng. Jag är väldigt bortskämd med att få prova, äta, analysera och avnjuta svenska kocklandslagens tävlingsmat och följa deras gastronomiska resa. Tillsammans sprider vi den svenska gastronomin och smakupplevelsen över hela världen, en smakrik måltid i taget, säger Maria.
Hagdahlsakademiens
motivering:
”För gedigna kunskaper inom östgötsk
gastronomi som bidragit till inspiration och utvecklande av blivande
kockar”.
Priset på 10 000 kronor delas ut i samarbete
med Linköpings Gastronomiska Sällskap. Det sker i samband med
Hagdahlsakademiens högtidsdag onsdagen den 5 februari, med start kl
15.30 på Östergötlands länsmuseum.
Kontakt:
Maria Psson
Pettersson
Telefon: 070-227 54 00
Mejl:
mariapsson@telia.com
maria.pettersson@svenskakockarsforening.se
Fredrik Eklund, ledamot i
Hagdahlsakademien
Telefon: 070-934 30 06
Mejl:
kontakt@reaturangskyline.se
2025-01-13
Hagdahlsakademien har utsett Maria Psson Pettersson, restauranglärare på Dackeskolan i Mjölby och ordförande för Svenska Kockars förening, till årets Hagdahlskock.
Maria har arbetat som kock, kallskänka, restaurangchef och kökschef. De senaste åren har hon utbildat blivande kockar, både unga och lite äldre på Dackeskolan och Lernia.
Livet i köket är inte bara fysiskt krävande, det kräver också en hel del tålamod och kreativitet och det försöker jag förmedla när jag idag står framför en klass full av blivande kockar. Det är en härlig känsla att se ögonen tindra när de får smaka på en ny smakkombination eller när de lyckas med en svår teknik. Från den unga studenten som drömmer om att öppna en egen Michelinrestaurang till den mer erfarna som vill utvecklas i sin roll – alla har de något unikt att bidra med. Jag känner mig oerhört privilegierad att få inspirera och bli inspirerad av mina kollegor och elever varje dag, säger Maria Psson Pettersson.
Hon beskriver sig själv som en kreativ konstnärssjäl som hela tiden vill lära och utvecklas oavsett om det gäller att arbeta med choklad och chokladpraliner eller att experimentera fram den perfekta pizzadegen.
Skapandet är en nödvändighet för mitt välbefinnande, och mitt skapande tar sig många uttryck: matlagning, måleri, fotografering – gärna med naturen som inspiration, säger Maria.
Mat har alltid varit ett stort
intresse och Maria har haft många olika jobb inom
restaurangbranschen. I början av hennes karriär lärde hon sig
mycket av sina mentorer Lars “Pluto” Johannisson och Claes Göran
Österlund.
Maria Psson Pettersson har även drivit egen restaurang tillsammans med sin syster.
Jag förverkligade en dröm och det var som att kliva in i en helt ny värld. Den perioden var både den roligaste och mest utmanande tiden i livet.
När de svenska kocklandslagen representerar Sverige på den internationella tävlingsarenan finns Maria med i rollen som ordförande för Svenska Kockars Förening.
Jag är så glad och stolt över att få vara en del av ett så passionerat och engagerat gäng. Jag är väldigt bortskämd med att få prova, äta, analysera och avnjuta svenska kocklandslagens tävlingsmat och följa deras gastronomiska resa. Tillsammans sprider vi den svenska gastronomin och smakupplevelsen över hela världen, en smakrik måltid i taget, säger Maria.
Hagdahlsakademiens
motivering:
”För gedigna kunskaper inom östgötsk
gastronomi som bidragit till inspiration och utvecklande av blivande
kockar”.
Priset på 10 000 kronor delas ut i samarbete
med Linköpings Gastronomiska Sällskap. Det sker i samband med
Hagdahlsakademiens högtidsdag onsdagen den 5 februari, med start kl
15.30 på Östergötlands länsmuseum.
Kontakt:
Maria Psson
Pettersson
Telefon: 070-227 54 00
Mejl:
mariapsson@telia.com
maria.pettersson@svenskakockarsforening.se
Fredrik Eklund, ledamot i
Hagdahlsakademien
Telefon: 070-934 30 06
Mejl:
kontakt@reaturangskyline.se