Länets bästa äldremat 2023

Grattis Bjursdalens äldreboende till länets bästa äldremat!

Hagdahlsakademien har utsett Bjursdalens äldreboende i Boxholm, med tillhörande restaurang Kristallen, till pristagare av Äldrematpriset 2024.

På Bjursdalens äldreboende finns restaurang Kristallen där man erbjuder pensionärer i Boxholms kommun att komma och äta en god näringsriktig lunch i sällskap med andra, till rabatterat pris om man är boende i kommunen. På restaurang Kristallen erbjuds även kaffe med hembakat kaffebröd före och efter lunch, allt för att erbjuda de äldre en plats att kunna umgås på enkelt sätt.

- På Bjursdalens äldreboende lagas all mat från grunden och med ett stort mått av kärlek. Där uppmärksammas alla årets högtider såsom jul, påsk och nyår med traditionsenlig mat. Det anordnas även Nobelmiddag med vita dukar och kandelabrar och pubafton med plocktallrik och ett glas vin eller öl. Man bjuder också in till kafferep med sju sorters hembakade kakor och mycket annat, säger Johnny Ludvigsson i Hagdahlsakademien.


Bjursdalen har gjort stora satsningar på att förbättra måltidsmiljön ute på avdelningarna genom utbildning via företaget Ätup (här finns mer info: www.atup.se )
 
- Nu har vi bland annat ett veckoschema på avdelningarna där det framgår vilka guldkanter som erbjudas de äldre, vi har också fått en ökad kunskap gällande nutrition och vad vi kan göra för att stödja våra gäster med olika grader av kognitiv svikt. Detta är en utbildning som all personal inom Säbo, hemtjänst och kök blivit erbjuden och i dagsläget har cirka 70 procent genomfört utbildningen. I slutet av maj 2024 kommer Boxholm som första kommun i Östergötland få en certifiering inom detta koncept, säger Markus Gustafsson, måltidschef i Vadstena och Boxholms kommuner.


Bjursdalens äldreboende och restaurang Kristallen är måna om att måltiderna ska vara något som de äldre ser fram emot, de vill därför gärna ha återkoppling på sina veckomatsedlar för att kunna anpassa menyerna så att så många som möjligt vill komma och äta.

Hagdahlsakademiens motivering lyder:
”Bjursdalens äldreboende får Hagdahlsakademiens pris för Bra mat i Äldrevården för att utöver att bjuda på hemlagad, näringsriktig mat - till vardags såväl som fest- ha förbättrat måltidsmiljön genom en omfattande utbildningsinsats.”

För mer information kontakta gärna:
Markus Gustafsson
Titel: måltidschef Vadstena och Boxholms kommuner.
Telefon: 073-806 30 13
markus.gustafsson@boxholm.se

För mer information om priset kontakta gärna:
Johnny Ludvigsson, professor i pediatrik vid Linköpings universitet, ledamot i Hagdahlsakademien
013-28 68 54
johnny.ludvigsson@liu.se


Andreas Landén

2023-12-06