Lasse Frisk

Lasse Frisk född i Nässjö 1945.

Efter 6 års konststudier som avslutades 1970 på Konstfackskolan i Stockholm arbetade Lasse Frisk som formgivare på Åseda glasbruk i fem år. Under denna tid hade han också flera separatutställningar som keramiker samt fick diplom från Faenza i Italien
Lasse Frisk har bedrivit studier och arbetat i Indien vilket bland annat resulterat i utställningar varav kan nämnas Eicher Gallery 1995 samt Anant Art Gallery 2006, båda i New Delhi. Under denna tid har han skapat ett stort kontaktnät av konstnärer och konsthantverkare i Indien .
Lasse Frisk har dessutom haft en längre tid av konstnärsutbyte i Mexico som resulterat i en separatutställning på Museo Franz Mayer i Mexico City.
I såväl Indien som Mexico har gästföreläsningar och workshops på flera konsthögskolor och universitet genomförts på uppdrag av respektive stat.
Större utställningar har han förutom i Norden också haft i Japan, USA, Tyskland och Belgien
Sedan studietiden har Lasse haft ett hundratal utställningar separat och i grupp runt om Sverige.
Representerad på Nationalmuseum, Röhsska museet i Göteborg, Östergötlands länsmuseum m. fl.
Offentliga utsmyckningar i bostadsområden, vägrondeller, sjukhus etc.
Lasse Frisk har dessutom formgivit flera kollektioner för Interflora .
Ordförande i Sveriges konsthantverkare och industriformgivare, KIF
Länskonstnär i Östergötland 1993-94.
Medlem i Blås & Knåda i Stockholm .
Har under sin tid i akademien har Lasse Frisk formgivit Hagdahlsservisen och Hagdahlstyget, detta tillsammans med keramikern Amie Stålkrantz.
1981 flyttade Lasse Frisk med familj från Stockholm till Kullegården i Ödeshög där han bott sedan dess.
Det stora intresset förutom keramik är matlagning. Älsklingsrätterna är vitt spridda i vår matkultur, men pitepalt enligt mormors recept står såväl på de tre barnens som på de tre barnbarnens topplista. När det vankas pitepalt är det fest i det Friskska hemmet.
Lasse Frisk var en av dem som instifade Hagdahlsakademien 2002 och han skrivit kaptlet om illustrationerna i Hagdahls kokbok som ingår i I Hagdahls smak (2009).